Godt nytt år, ønsker alle et fantastisk 2017
Dec 31, 2016
Kong Harald sin nyttårstale 2016
Tradisjon tro holdt Kong Harald nyttårstale på nyttårsaften.
Jeg poster den i sin helhet her
-----------------------------
Jeg poster den i sin helhet her
-----------------------------
Kongens nyttårstale 2016
– Livet har lært meg at det som er viktigst for oss mennesker ikke
forandres så veldig mye gjennom tidene, sa kongen i sin nyttårstale.
I sommer hadde vi et helt spesielt tre i Slottsparken. Vi kalte det Ønsketreet. Der
ble mennesker som besøkte parken invitert til å henge opp sine håp og
ønsker for Norge og verden.
forandres så veldig mye gjennom tidene, sa kongen i sin nyttårstale.
I sommer hadde vi et helt spesielt tre i Slottsparken. Vi kalte det Ønsketreet. Der
ble mennesker som besøkte parken invitert til å henge opp sine håp og
ønsker for Norge og verden.
Gjennom hele sommeren blafret folks ønsker i vinden. Stadig flere kom til. Grenene på det gamle treet hang tunge av håpene til barn og voksne, unge og eldre, nordmenn og utenlandske turister.
For meg var det fint å se at mange av de ønskene som folket uttrykte falt godt sammen med mine egne håp og ønsker for landet vårt og fremtiden.
2016 ble et opplevelsesrikt år fylt av takknemlighet for oss i Kongefamilien. I anledning vårt 25-årsjubileum som kongepar opplevde vi norsk gjestfrihet og varme på sitt aller beste – gjennom møter med mennesker på jubileumsreisen langs kysten, og på de mange hagefestene som ble arrangert.
Dronningen og jeg vil takke varmt for alle gode minner som er skapt gjennom dette spesielle året. Et av mine største ønsker er at vi skal kunne fortsette å møte hverandre i frihet, uten frykt og stengsler, uten gjerder som skaper avstand. Det er en av de viktigste verdiene i vårt norske, åpne samfunn.
På en av lappene et barn hadde skrevet til Ønsketreet, stod det:
«Jeg ønsker at alle blir litt snillere mot seg selv.»
Det synes jeg var et klokt ønske. Mange opplever at det stilles så store krav til dem at de blir psykisk og fysisk utslitte. Men mitt inntrykk er at mange av kravene også stilles av oss selv. Vi sliter oss rett og slett ut ved å tenke at vi ikke strekker til.
I år har vi markert 50-årsjubileet for funnet av olje på norsk sokkel – med all den velstanden det har skapt for Norge. Samtidig har mange nettopp innen denne næringen mistet jobben sin.
Jeg er imponert over all den viljen til nytenkning og omstilling som jeg har sett og hørt om dette året.
Et av mine ønsker er at vi skal klare å se og favne alle de menneskelige ressursene i landet vårt. At alle kan føle at de bidrar og kjenner seg nyttige – uavhengig av alder, kjønn, etnisitet eller funksjonsevne.
Et annet ønske på treet var skrevet av en jente og en gutt sammen.
«Jeg ønsker at vi gjør det trygt for kvinner å bo i Norge – og at vi må få slippe å be om dette flere ganger», stod det.
Samfunnet vårt skal være trygt for alle. Spesielt må vi arbeide for at de mest sårbare og utsatte beskyttes best mulig.
I 2015 vedtok verdens ledere de nye bærekraftmålene for å skape en bedre verden. Et av målene handler om å bekjempe vold mot kvinner og barn. På dette området erkjente Norge at vi må gjøre en ekstra innsats i vårt eget land. Skal vi klare å skape et trygt samfunn for alle, er det viktig at det blir satt ord på det som foregår, og at de som har mulighet til å hjelpe, er kloke lyttere med sterk handlekraft.
I Oppland fylke hadde 4.-7. trinn på grunnskolene en oppgave der de skulle skrive brev til Kongen, som jeg senere fikk lese. En jente hadde skrevet i sitt brev til meg: «Det er viktig å holde på tradisjoner fra gammelt av, så de ikke blir pakket sammen og lagt i en støvete skuff».
Et tre er et fint bilde på dette. Røttene er arv og tradisjoner. Treet over bakken utsettes stadig for påvirkning som krever vedlikehold gjennom skiftende årstider og livsstadier. Så lenge treet lever, graver røttene seg sakte dypere og dypere ned.
I Norge er mange tradisjoner både religiøst og kulturelt betinget. Flere av dem er knyttet til julehøytiden vi akkurat har feiret. Fra i morgen – 1. januar 2017 – er Kirken formelt adskilt fra staten. Samtidig markerer vi at det er 500 år siden reformasjon, som fikk stor betydning for hele samfunnsutviklingen.
Det er viktig å være røttene våre bevisst – og gi nye generasjoner mulighet til å forstå referansene i kulturen vår. Det handler både om historie, religiøse tradisjoner og fortellinger, myter, eventyr, musikk og billedkunst.
I enhver kultur, i et hvert land, er kjennskap til denne arven med på å gjøre oss helere som mennesker. Det er en rikdom som hjelper oss til å kjenne at vi hører til et sted og ikke lever i et vakuum. At vi har blitt påvirket og inspirert av de samme kildene som mennesker som har levd før oss.
Dette opplevde vi da vi i fjor inviterte til fler-religiøst gjestebud på Slottet. Når vi delte tanker, kulturuttrykk og mat fra ulike religiøse skattkister, kom vi nærmere hverandre og forstod hverandre bedre.
Det er mitt håp at vi også i en tid med stadig nye impulser utenfra gir plass til å gå inn i vårt eget skattkammer og gjøre innholdet levende, for oss selv og hverandre. Min erfaring er at ved å stå trygg i bevisstheten om egen arv, kan man lettere møte andre med et åpent sinn.
Dronningen og jeg ble minnet om vår forankring under jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen 23. juni – som markerte at det var 25 år siden vi ble signet nettopp der. Det å få Guds velsignelse over gjerningen vår – og å få knele ned der hvor både min far og farfar tidligere hadde mottatt den samme velsignelsen, opplevdes som en stor styrke.
Ungdom gir uttrykk for at de ønsker stabilitet, tilstedeværelse, ro og gode samtaler. Det har til alle tider vært utfordrende å være ungdom. Men jeg føler oppriktig med unge i dag som står overfor så mange flere valg og så mye mer ytre påvirkning og press enn det som var tilfellet for bare én til to generasjoner siden.
Midt i dette er jeg dypt imponert over mange unge. Dere er forbilder for oss eldre som ikke har klart å engasjere oss nok i temaer som miljø og fordeling av godene. Mange av lappene på Ønsketreet – spesielt fra de yngste – uttrykker håp om mindre søppel og bedre klima. Den sosiale bevisstheten og samvittigheten jeg møter hos mange av dere som er unge i dag, gjør meg svært optimistisk med tanke på fremtiden.
Et av de fineste ønskene jeg har hørt uttrykt gjennom året som har gått, kom fra en politimann som jobber med ungdom i trøbbel. Samtalen mellom ham og en av ungdommene ble gjengitt i Dagsrevyen i høst. Da den unge gutten mente politimannen bare drømte når han trodde på en endring for ham og kameratene, svarte politimannen:
«Kanskje det. Men min drøm starter med deg.» Da ble gutten stille.
Min drøm for deg.
Takk for den innsatsen dere gjør gjennom diplomati og humanitære organisasjoner, gjennom politiet og forsvaret – for fred, stabilitet, helse og trygghet for medmennesker.
Kjære alle sammen,
Både Dronningen og jeg fyller 80 nå i dette året vi går inn i. For oss er det litt uvirkelig. Som så mange eldre har erfart før oss, føler man seg jo sjelden så gammel som tallet tilsier. Det gir oss stor glede å få møte så mange mennesker som gjør inntrykk på oss, som gir oss nye ideer, som gir oss bildet av det nye Norge – med sine muligheter og utfordringer. Mennesker vi håper og tror skal klare å bygge landet videre på verdier som tillit, felleskap og raushet. Mennesker som vil prege samfunnet vårt med sine gode krefter og store kunnskap.
Livet har lært meg at det som er viktigst for oss mennesker ikke forandres så veldig mye gjennom tidene. Vi trenger noen som bryr seg om oss. Vi trenger at det er bruk for oss. Vi trenger å bli sett – og anerkjent – for den vi er. Vi trenger at noen har tid til å lytte og være tilstede. Vi trenger å kjenne at vi er til for noe og noen utover oss selv.
Derfor blir jeg glad for at denne lappen blafret ytterst på en gren av Ønsketreet:
«Jeg ønsker et Norge som er rikt i sitt mangfold, med evne til å elske sin neste, hvor man kan få være som man er. Et land med ekte frihet!»
I det nye året håper jeg både Norge, Europa og verden kan preges av dette:
At vi som deler denne jorden erkjenner at vi først og fremst er medmennesker.
At vi klarer å samle oss om å arbeide for en sunnere verden.
At vi velger å bekjempe ondt med godt.
Og fra Ønsketreet i Slottsparken kommer det et aller siste håp:
«At ønskene på treet må gå i oppfyllelse».
Godt nytt år!
Dec 30, 2016
Hoppuka 2016/2017
I dag starter den tradisjonelle tysk-østerrikske hoppuka og Daniel André Tande er blant favorittene. Tande vant kvaliken i går og vi krysser fingra for norsk seier i dag.
Sånn foregår hoppuka
29. desember: Kvalik Oberstdorf, Tyskland
30. desember: Åpningsrenn Oberstdorf, Tyskland
31. desember: Kvalik Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
01. januar: Nyttårsrenn Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
03. januar: Kvalik Innsbruck, Østerrike
04. januar: Renn Innsbruck, Østerrike
05. januar: Kvalik Bischofshofen, Østerrike
06. januar: Avslutningsrenn Bischofshofen, Østerrike
Sånn foregår hoppuka
29. desember: Kvalik Oberstdorf, Tyskland
30. desember: Åpningsrenn Oberstdorf, Tyskland
31. desember: Kvalik Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
01. januar: Nyttårsrenn Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
03. januar: Kvalik Innsbruck, Østerrike
04. januar: Renn Innsbruck, Østerrike
05. januar: Kvalik Bischofshofen, Østerrike
06. januar: Avslutningsrenn Bischofshofen, Østerrike
Dec 28, 2016
2016
Nok et år ligger bak oss og det har vært et år på både godt og vondt. Har ikke skjedd noe som merker seg ut spesielt i året som har gått, det har mer eller mindre vært de daglige rutinene
Måned for måned:
Januar: Begynte litt på jobb igjen etter å ha vært sykmeldt i neste tre måneder. Godt å kjenne at kreftene var litt tilbake
Februar: Fortsatt delvis sykmeldt, men gikk langsomt fremover.
- En tur til Oslo for å få med meg Kollen-rennet som var framskyndet en måned pga VM i skiskyting. Dessverre var ikke værgudene på vår side og det individuelle rennet ble avlyst
Mars: Fortsatt delvis sykmeldt, men trappet opp arbeidsmengden med en dag.
- Besøk av mor og far i deler av påskeuka
April: Ville bli friskmeldt, men legen mente at det var litt tidlig og holdt fast at jeg skulle være delvis sykmeldt ut måneden (noe som skulle vise seg å være smart, da kreftene ikke viste seg å være helt på plass)
- En tur hjem for å besøk familie og venner
Mai: Endelig friskmeldt
- Stort sett jobb hele måneden
Juni: - Mye jobbing
- En tur hjem for å få med meg Viktoriafestivalen og kirkejubiléet.
Juli: - Jobbing hele måneden
- En tur til Oslo for å treffe venner som bor der
August: - Ferie. Var en tur til Paris hvor jeg hadde noen veldig fine dager. Fikk sett mange av byens severdigheter. Var også på en fantastisk orgelkonsert i Notre-Dame. En by jeg definitely skal tilbake til. Resten av ferien ble stort sett tilbragt hjemme med familie og venner der
September: - Jobb
- Hjem en tur for å få med meg Dyrsku'n. Som utvandra telemarking er den et "must" å få med seg, selv om det stort sett er det samme hvert år. I år var det imidlertid jubileum noe som ble markert med bl.a konserter og besøk av Kronprinsparet
- En tur til Oslo
Oktober: - Ferieuke
- Ellers gikk det jobb resten av måneden
November: - Jobbing
- Ekstra spennende var det å følge med på årets cupfinale da KiL skrev cuphistorie
Desember: - Forberedelser til julehøytiden
- Hjem en tur for å være med på adventskonserten
- Første jula alene; noe som har gitt mersmak da jeg etter en hektisk måned var ganske sliten og ikke hadde det store overskuddet til å være sosial
- Hoppuka starter (noe som er et highlight for alle som elsker skihopp)
Måned for måned:
Januar: Begynte litt på jobb igjen etter å ha vært sykmeldt i neste tre måneder. Godt å kjenne at kreftene var litt tilbake
Februar: Fortsatt delvis sykmeldt, men gikk langsomt fremover.
- En tur til Oslo for å få med meg Kollen-rennet som var framskyndet en måned pga VM i skiskyting. Dessverre var ikke værgudene på vår side og det individuelle rennet ble avlyst
Mars: Fortsatt delvis sykmeldt, men trappet opp arbeidsmengden med en dag.
- Besøk av mor og far i deler av påskeuka
April: Ville bli friskmeldt, men legen mente at det var litt tidlig og holdt fast at jeg skulle være delvis sykmeldt ut måneden (noe som skulle vise seg å være smart, da kreftene ikke viste seg å være helt på plass)
- En tur hjem for å besøk familie og venner
Mai: Endelig friskmeldt
- Stort sett jobb hele måneden
Juni: - Mye jobbing
- En tur hjem for å få med meg Viktoriafestivalen og kirkejubiléet.
Juli: - Jobbing hele måneden
- En tur til Oslo for å treffe venner som bor der
August: - Ferie. Var en tur til Paris hvor jeg hadde noen veldig fine dager. Fikk sett mange av byens severdigheter. Var også på en fantastisk orgelkonsert i Notre-Dame. En by jeg definitely skal tilbake til. Resten av ferien ble stort sett tilbragt hjemme med familie og venner der
September: - Jobb
- Hjem en tur for å få med meg Dyrsku'n. Som utvandra telemarking er den et "must" å få med seg, selv om det stort sett er det samme hvert år. I år var det imidlertid jubileum noe som ble markert med bl.a konserter og besøk av Kronprinsparet
- En tur til Oslo
Oktober: - Ferieuke
- Ellers gikk det jobb resten av måneden
November: - Jobbing
- Ekstra spennende var det å følge med på årets cupfinale da KiL skrev cuphistorie
Desember: - Forberedelser til julehøytiden
- Hjem en tur for å være med på adventskonserten
- Første jula alene; noe som har gitt mersmak da jeg etter en hektisk måned var ganske sliten og ikke hadde det store overskuddet til å være sosial
- Hoppuka starter (noe som er et highlight for alle som elsker skihopp)
Dec 26, 2016
RIP George Michael
Året 2016 har vært året der mange store musikere har gått bort; bl.a Prince, David Bowie og Leonard Cohen. I går kom nyheten om at George Michael har gått bort, bare 53 år gammel.
Han har gitt oss mange fine sanger. Denne er en klassiker i jula som sammen med resten av musikken Geroge Michael ga oss vil leve videre
Han har gitt oss mange fine sanger. Denne er en klassiker i jula som sammen med resten av musikken Geroge Michael ga oss vil leve videre
Dec 22, 2016
Julen 2016
Året har gått forbi i rekordfart og nok en gang står julen foran oss.
Ønsker alle en riktig god og fredelig julehøytid
Ønsker alle en riktig god og fredelig julehøytid
Dec 17, 2016
Engelberg
I helgen er det hopprenn i Engelberg, Sveits.
Michael Hayböck fra Østerrike har ikke hatt den beste sesongstarten med bl.a ryggproblemer. Men i dag klinket han til og vant dagens konkurranse. Blir spennende å se hvem som vinner i morgen
Michael Hayböck fra Østerrike har ikke hatt den beste sesongstarten med bl.a ryggproblemer. Men i dag klinket han til og vant dagens konkurranse. Blir spennende å se hvem som vinner i morgen
Dec 4, 2016
Desember
Ja, nå har vi gått i desember og jula nærmer seg med stormskritt. Ønsker alle en fin adventstid med denne salmen.
- 1.
- Folkefrelsar, til oss kom,
- fødd av møy i armodsdom!
- Heile verdi undrast på
- kvi du soleîs koma må.
- 2.
- Herrens under her me ser,
- ved Guds Ande dette skjer.
- Livsens ord frå himmerik
- vert i kjøt og blod oss lik.
- 3.
- Utan synd han boren er
- Som all synd for verdi ber.
- Han er både Gud og mann,
- alle folk han frelsa kann.
- 4.
- Frå Gud Fader kom han her,
- heim til Gud hans vegar ber,
- Ned han fór til helheims land,
- upp fór til Guds høgre hand.
- 5.
- Du som er Gud Fader lik,
- Ver i vanmakt sigerrik!
- Med din guddomsvelde kom,
- styrk oss i vår armodsdom.
- 6.
- Klårt di krubbe skina kann,
- ljoset nytt i natti rann,
- naud og natt til ende er,
- trui alltid ljoset ser.
- 7.
- Lov og takk, du Herre kjære,
- som til verdi komen er!
- Fader god og Ande blid,
- lov og takk til evig tid!
- T: Ambrosius (d: 397)
- O: Bernt Støylen, 1905
- M: Erfurt, Tyskland, 1524
Subscribe to:
Posts (Atom)