May 17, 2013

Takk!

I dag er det 17. mai. For 199 år siden ble grunnloven skrevet på Eidsvoll.

Dagens tale under gudstjenesten handlet om takk. Og vi som bor i Norge har mye å takke for. Vi bor i land med demokrati og fred. Skulle vi bli syke, har vi et helsevesen som vil ta hånd om oss. Skulle vi bli arbeidsledige, vil vi uføretrygd/aap.

Det er lett å ta dette som selvfølge. Men det er viktig å huske at det er noen som har kjempet fram alle disse rettighetene vi alt for lett tror kommer til å være der for alltid.

I år er det også 100 år siden kvinner fikk stemmerett. Selv om vi har hatt kvinnelig statsminister, og har flere kvinnelige politkere og ledere, blir kanskje kvinner møtt med større skepsis enn menn.

Det er også 200 år siden Ivar Aasen, en av Norges største forfattere ble født. Han har også kjempet for at nynorsken ikke skulle miste sin posisjon. Hvis sidemålseksamen blir avviklet, vil det svekke nynorsken kraftig. Norge har to offisielle skriftspråk og begge er den like viktig del av norsk historie og kultur.

Alle er unike og har en uendelig verdi. Vi har fått ulike evner og talenter. Bruk de, og la de være til glede og inspirasjon både for andre og for deg selv.

You were born an original - don't die a copy.

Gratulerer med dagen!



No comments: