Sep 12, 2011

Ridiculous!!!!

Derfor får du ikke kjøpe alkohol på valgdagen

Har du tenkt å kjøpe inn champagne eller noe annet alkoholholdig til å feire valgresultatet med hjemme? Da er du for sent ute.

Vinmonopolet holder stengt, og det er også forbudt å selge øl i butikkene på valgdagen.

Det slår alkoholloven ettertrykkelig fast både når det gjelder dager med kommunevalg, stortingsvalg og folkeavstemning vedtatt ved lov (§ 3–4 og § 3–7 i Lov av 2. juni 1989 nr. 2 om omsetning av alkoholholdig drikk mv.)

Har overlevd liberalisering

Forbudet mot alkoholsalg på valgdagen har overlevd til tross for at norsk alkoholpolitikk har blitt langt mer liberal på mange områder.

Mens Vinmonopolet bare hadde 106 utsalg i 1989, er det i dag over 260 polbutikker.

I samme periode har antall bevillinger for ølsalg i butikk økt med over 1000. Og taxfree får du nå kjøpt til alle døgnets tider når du ankommer en av landets flyplasser!

Tviholder på forbud

Men myndighetene tviholder på salgsforbudet på valgdagen.

Sosialdepartementet gikk inn for fortsatt forbud da alkoholloven ble endret i 1997: «departementet er enig i at dette må anses best i samsvar med ønsket om å sikre verdighet rundt valghandlingen.»

Også Kommunaldepartementet har gått imot å oppheve forbudet: « ...(departementet) ser ikke bort fra at en endring som oppfattes som en liberalisering, kan gi et uheldig signal når det gjelder målsettingen om å opprettholde verdigheten rundt og respekten for valghandlingen.»

Fritt fram for skjenking

Valgloven ikke har ingen bestemmelser om at du må være klink edru for å avgi stemme, men berusede personer som forstyrrer andre velgere kan bortvises fra valglokalet.

Og godt på en snurr kan du fortsatt bli, skjenkesteder holder oppe som vanlig – og her kan du få kjøpt alt du måtte ønske av alkohol som vanligvis er til salgs på stedet.

Utesteder har faktisk fått mer liberale regler: For mens det tidligere var forbudt å skjenke brennevin på valgdagen, så er det nå også tillatt å servere de sterkeste drikkevarene på denne viktige dagen for vårt demokrati.

At alkoholforbudet ikke gjelder barer og restauranter, var ukjent for oslopolitiet under stortingsvalget for to år siden. Da ble flere utesteder beordret til å stenge.

Men stengeordren ble gitt helt uten lovhjemmel, og slukkøret måtte politiet kjøre rundt til de samme utestedene og fortelle at det var greit at de åpnet igjen.

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/politikk/valg2011/derfor-faar-du-ikke-kjoepe-alkohol-paa-valgdagen-3582602.html

No comments: